Ingrid Tobiasson – mezzosopran

Ingrid Tobiasson vid Musik i Ladan 2018. foto Iman Khayyatan

Ingrid Tobiasson är utbildad vid Operahögskolan i Stockholm och debuterade som Amneris i Verdis Aida på Folkoperan 1985. Hon är sedan 1988 anställd på Kungliga Operan där hon har sjungit ett stort antal roller, bland andra Carmen, Elisabetta i Donizettis Maria Stuarda – som även omfattade gästspel på Teatro de la Maestranza i Sevilla – Omega i Backanterna av Börtz, Portvakterskan i Ett drömspel av Lidholm, Wagnerroller som Kundry i Parsifal och Ortrud i Lohengrin och Verdioperor där hon bland annat gestaltat Fru Quickly i Falstaff och Azucena i Trubaduren.

Ingrid Tobiassons omfattande operarepertoar inkluderar även roller som Brigitta i Die tote Stadt, Värdshusvärdinnan i Boris Godunov, Adalgisa i Norma, Fricka i Rhenguldet.
I konsertsammanhang är Ingrid Tobiasson en ofta sedd gäst hos de ledande orkestrarna i Skandinavien och Finland där hon sjunger de flesta alt- och mezzosopranpartierna från Händels Messias till Mahlers åttonde symfoni. I december 2000 utnämndes Ingrid Tobiasson till Hovsångerska.

Ingrid Tobiasson
Ingrid Tobiasson som Kundry i Wagners Parsifal på Kungliga operan. Foto Mats Bäcker