Musik i Ladan 2017 -
sextonde året

en komisk kammaropera

Musik: Anders Emilsson
Libretto: Daniel Viklund (efter pjäs av N Beyer)
Regissör
Nigel Harvey

I rollerna:
Daniel Viklund Kejsaren
Jeanette Bjurling Sömmerskan
Linnéa Törnqvist Sekreteraren
Anna Eiding, Arvid Emilsson & Byns Mats Larsson Ministrarna
Alf Granberg Skräddaren
Caroline Nilsson barnet

I övrigt på programmet: kammarmusik, folkmusik & visor

Ingrid Olsson 
& Berit Mattsson violin
Robert Westlund viola
Bo-Göran Christians cello 
Mikael Emilsson kontrabas 
Peter Lindbom valthorn
Anders Emilsson klarinett & kapellmästare

Publiken på plats 2014 - foto Lennart Castenhag
Skifsladan vid en tidigare föreställning - foto Lennart Castenhag
Gott fika ingår vårje år - foto Lennart Castenhag
Alf Granberg, "operatrubadur" - foto Lennart Castenhag
Affisch från juni 2017
Kejsarens nya kläder 2016

Anders Emilssons kammaropera återkommer!

När midsommarfestivalen Musik i Ladan i Skifsladan, Uppsälje, Dala-Järna i fjol firade sitt 15-årsjubiléum med världspremiär för nyskriven komisk kammaropera – Kejsarens nya kläder av Anders Emilsson – blev det en både konstnärlig och publik framgång!

Föreställningarna i den lilla byn i Västerdalarna var utsålda veckor i förväg och publiken var entusiastisk över den romantiska, finurligt illustrativa musiken med sina dramatiska inslag och den underhållande och sedelärande berättelsen. Barytonen Daniel Viklund i Kejsarrollen hade skrivit librettot och sopranen Jeanette Bjurling hade en tacksam roll som förförisk sömmerska.
 
Men varför valde tonsättaren Kejsaren som operatema?
– Den fantastiska H C Andersen-sagan är genial och alltid aktuell och belyser problemet med svårigheten att våga och orka hävda en avvikande mening som enskild i ett kollektiv. Den är en glasklar kommentar till det nu aktuella begreppet politiskt korrekt. Sätter vi yttrandefriheten främst? Är vi beredda att helt fördomsfritt och med nyfikna, vidöppna ögon, granska världen? Kejsarens nya kläder är den mest allmängiltiga och engagerande saga man kan tänka sig och kompositionsarbetet kändes inspirerande och meningsfullt.
 
I år finns det möjlighet för den, som missade premiärföreställningarna i fjol, att se Kejsarens nya kläder i Skifsladan under midsommarhelgen. Nytt för i år är att den engelske regissören och producenten Nigel Harvey kommer att regissera operan och att den unga sopranen Linnéa Törnqvist gör rollen som Sekreteraren.
 
Hög konstnärlig nivå, lokal förankring och nyskapande har sedan start varit centralt för festivalen Musik i Ladan. 

Musik i Ladan-ensemblen i Kgl Operans Guldfoajé

Bild på tidigare Musik i Ladan-ensemblen Sara Wijk Uppsala Kammarorkester, Robert Westlund Kungliga Hovkapellet, Tomas Gertonson  Kgl Filharmonikerna,  Ingrid Olsson Symfoniorkestern Norrköping, Anders Emilsson kapellmästare, Berit Mattson Kungliga Hovkapellet