Agnes Auer – sopran

Agnes Auer. foto Martin Hellström

Agnes Auer är en lyrisk sopran som är verksam som konsert- och operasångerska. Agnes har erhållit sin utbildning från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, Sibelius-Akademien i Helsingfors och Operahögskolan i Oslo. Hon har även en kandidatexamen i kyrkomusik. Agnes har varit knuten i till Kungliga Operan i Stockholm och har gjort ett flertal roller.

2021 sjöng hon bland annat en av de ledande rollerna i M. Larsson-Gothes/S. Markos världspremiär av operan Löftet. Under 2022 var Agnes engagerad vid Folkoperan och deras hyllade nypremiär av Ålevangeliet (E. Lindström/S. Oscarson) där hon sjöng rollen Vetenskapen.

Agnes har även medverkat som solist i Vadstena-Akademiens prisade urpremiär av operan ”Zebran” (T. Monnakgotla/K. Perski) och har sjungit en av huvudrollerna i världspremiären av operan Norrmalmstorgsdramat – att dö på sin post (A. Scnhelzer/P. Sörling) i Vattnäs Konsertlada.

På konsertscenen har Agnes framträtt tillsammans med Kungliga Filharmonikerna i Konserthuset stora Julkonsert, Malmö Symfoniorkester i J. Brahms Ein deutsches Requiem, Drottningsholms Barockensemble i Bachs Johannespassion och Norrköpings Symfoniorkester i Trettondagskonsert och Önskekonsert, bara för att nämna några.

Agnes har även blivit tilldelad ett flertal stipendier så som Anders Sandrews utbildningsstipendium, Hugo Alfvénsällskapets stipendium och det prestigefulla Confidencen-stipendiet ur Anders Walls stiftelse. Auer blev sommaren 2022 uttagen som en av de första stipendiaterna ur Stiftelsen Hans Björklunds minnesfond och fick mottaga ett generöst belopp för vidare förkovran inom opera och klassisk musik.
Stipendiet delas ut och förvaltas av Kungliga Operan.

2019 medverkade Agnes för första gången i Musik i Ladans Kejsarens nya kläder som Sömmerskan och 2021 som Märta/Karin i Vildmarkspoeten. Nu gläder hon sig för att komma tillbaka till denna sprakande lada i nypremiären av operan om Dan Andersson.
För mer information om Agnes, se:  www.agnesauer.se 
 

Susannas aria Giunse alfin il momento... deh vieni non tardar ur Le nozze di Figaro 
W. A. Mozart 

Karins aria Det är jag som är gisslan ur Norrmalmstorgsdramat - att dö på sin post
A. Schnelzer/P. Sörling 

Zerfliesse mein Herze ur Johannespassionen J. S. Bach 

Agnes Auer. foto Martin Hellström

O Mio Babbino Caro från Puccinis opera Gianni Schicchi

Paminas aria Ach, ich fühl’s (Jag finner frid i döden!) från Mozarts opera Die Zauberflöte (Trollflöjten)

Agnes Auer. foto Martin Hellström