Dagens andra komiska kammaropera
lördag 22 juni 16.00
söndag 23 juni 16.00

Midsommardagen 2016 firade Musik i ladan sitt 15-årsjubiléum med världspremiär för nyskriven komisk kammaropera – Kejsarens nya kläder av Anders Emilsson. Det blev både en konstnärlig och publik framgång!

Föreställningarna i den lilla byn i Västerdalarna var utsålda veckor i förväg och publiken var entusiastisk över den romantiska, finurligt illustrativa musiken med sina dramatiska inslag och den underhållande och sedelärande berättelsen. 
 
Men varför valde tonsättaren Kejsaren som operatema?
– Den fantastiska H C Andersen-sagan är genial och alltid aktuell och belyser problemet med svårigheten att våga och orka hävda en avvikande mening som enskild i ett kollektiv. Den är en glasklar kommentar till det nu aktuella begreppet politiskt korrekt. Sätter vi yttrandefriheten främst? Är vi beredda att helt fördomsfritt och med nyfikna, vidöppna ögon, granska världen? Kejsarens nya kläder är den mest allmängiltiga och engagerande saga man kan tänka sig och kompositionsarbetet kändes inspirerande och meningsfullt.
 
I år finns det möjlighet, för de som missade föreställningarna 2016 och 2017, att se Kejsarens nya kläder i Skifsladan under midsommarhelgen och även uppleva succéopera Ankungen från 2018. 
 
Hög konstnärlig nivå, lokal förankring och nyskapande har sedan start varit centralt för festivalen Musik i Ladan. 

I pausen serverar festivalens arrangör, Föreningen Uppsälje Framtid, mysigt fika på gårdsplanen. Fika ingår i biljettpriset. Vi hoppas på härligt premiärväder – annars fikar man i tältet.

Agnes Auer Sömmerskan
Torbjörn Pettersson Kejsaren
Linnéa Törnqvist Sekreteraren
Anna Eiding Statsministern 
Arvid Emilsson Skönhetsministern 
Viktor Rydén  Krigsministern 
Caroline Nilsson  Barnet
Amelie Eiding Mamman
Alf Granberg  Berättaren

Musiker:
Ingrid Olsson & Berit Mattsson violin
Robert Westlund viola
Kristin Alsos Strand cello
Bengt Olerås valthorn
Mikael Emilsson kontrabas
Anders Emilsson klarinett/dirigent

musik  Anders Emilsson
libretto  Daniel Viklund
regi Nigel Harvey

Statsministern Anna Eiding 2017. foto Sarah Tehranian
Musik i ladan publik 2017. foto Sarah Tehranian