Jon Nilsson – tenor

Jon Nilsson har en musikalisk bakgrund som spelman. Efter examen som kammarmusiker och solist vid Edsbergs musikinstitut började han i Kungliga Filharmoniska orkestern i Stockholm. Hans stora passion för sång ledde honom vidare till Operahögskolan i Stockholm.

Jons karriär som operasångare började med att vann den prestigefyllda tenortävlingen Gösta Winbergh Award och även andra fina utmärkelser som Jussi Björling stipendiet och Drottningholms slottsteaters sångstipendium. Jon har gestaltat roller på bl.a. Vadstena-Akademien, Folkoperan, Läckö Slottsopera, Confidencen och Kungliga Operan. På Nobelfestens divertissemang 2005 kunde man se Jon som Tamino i Mozarts Trollflöjten.
2016 debuterade Jon som Erik i Värmlänningarna på Skansen med värmandsoperans orkester. 2016 gjorde Jon också titelrollen i Zucco, en nyskriven opera av Johan Ullén för Kungliga Operan samt roller i Trollflöjten och Fedora. Under säsongen 2017-18 gör han bl a roller som Fisken (Roussilon) Hermansson i Glada änkan, Quincey i Dracula och En värd i Rosenkavaljeren.
 

Jon Nilsson